Faceți căutări pe acest blog

CURSURI


                      1. INFIRMIERUL(A) SI  LOCUL  DE  MUNCA  AL  ACESTUIA
Infirmierul – este o persoana calificata din cadrul personalului sanitar care  ingrijeste bolnavii intr-un spital sau alta institutie destinata ingrijirii si tratarii bolnavilor.   Infirmier/infirmiera – in firmus (latina) : “care nu este ferm” moral si/sau fizic;  sau  persoana care se ocupa de infirmi (etimologic vorbind); este o persoana a carei profesie  este de a oferi asistenta medicala.
1.1 Descrierea ocupatiei de infirmier(a)
Infirmierul(a) însoţeşte persoanele îngrijite la îndeplinirea activităţilor vieţii cotidiene  şi efectuează îngrijiri legate de funcţii de întreţinere şi continuitate a vietii.
          Infirmierul(a) contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate  şi la refacerea  autonomiei, în măsura în care este posibil.  Infirmierul(a) lucrează în colaborare şi sub responsabilitatea unei/unui asistent  medical, cel mai adesea, în cadrul unei echipe pluridisciplinare şi participă la îngrijirile de  sănătate preventive, curative sau paliative. Infirmierul(a) îşi exercită activitatea în mediu spitalicesc sau extraspitalicesc, în  sectorul medical, medico-social sau social.  Infirmierul(a) participa efectiv la :
-asigurarea unui mediu de viaţă şi climat adecvat îngrijirii complexe din punct de
vedere, fizic, psihic, afectiv;
-asigurarea igienei şi a spaţiului de viaţă a persoanei îngrijite;
-asigurarea hidratării şi a alimentaţiei corespunzătoare a persoanei îngrijite;
-stimularea participării persoanei îngrijite la activităţile zilnice;
-transportul şi însoţirea persoanei ingrijite etc, respectând permanent drepturile şi
confidenţialitatea privind evoluţia stării de sănătate a persoanei ingrijite.
 
1.2 Locul de munca al infirmierului(ei):spitalul
Spitalul este o institutie sanitara destinata ingrijirii bolnavilor cu servicii  permanente si are un caracter curativ. In spital se interneaza bolnavii in stare grava  pentru ingrijiri permanente si de specialitate. Se  interneaza bolnavi care nu pot fi  diagnosticati decat in anumite spitale si necesita ingrijiri de lunga durata. Se interneaza  bolnavi care necesita interventii chirurgicale sau  alte tratamente speciale, nerealizabile  ambulatoriu. De asemenea se mai interneaza bolnavi  cu boli infecto-contagioase care  trebuiesc izolati.
           Amplasarea ideala a spitalelor mari ar fi departe de zonele industriale si pe terenuri  mari, inconjurate de zone de verdeata. Orientarea cea mai buna a spitalelor este cu  saloanele spre sud, fara alte constructii in jur pentru a avea acces la lumina si soare.  Spitalele sunt de doua feluri: spitalul pavilionar si spitalul bloc.  Spitalul pavilionar – necesita  spatii foarte mari pentru ca distanta  dintre  pavilioane sa fie corespunzatoare. Aceste spitale asigura liniste pentru bolnavi si  posibilitatea de miscare a acestora. Infectiile si  epidemiile sunt mai rare. Acest tip de  spital are urmatoarele dezavantaje:  intretinere foarte costisitoare, personalul angajat este  mai numeros, comunicare foarte grea intre pavilioane.  Spitalul bloc –  necesita un spatiu mai mic, personal administrativ  mai mic,  sisteme de incalzire si alimentare mai avantajoase, comunicarea si colaborarea intre sectii se face mai usor.  Spitalul cuprinde: servicii de primire; sectiile de spital; serviciul de diagnostic si tratament; serviciul administrativ-gospodaresc. 3 -serviciul de primire –  este filtrul principal al spitalului in care se hotaraste  internarea pacientului. Cu exceptia sectiilor de maternitate si boli contagioase, celelalte  sectii au in mod obisnuit un serviciu comun de primire care cuprinde: sala de asteptare;
biroul de inregistrare al pacientilor; cabinetul de consultatii; camera de deparazitare si
baia bolnavului; camera de imbracare; camera pentru dezinfectarea si deparazitarea
efectelor; magazia de efecte ale pacientului; magazia de lenjerie curata.  -sectia de spital – este partea componenta inzestrata cu paturi care asigura  asistenta intr-o anumita specialitate a pacientilor spitalizati. Ea cuprinde saloane cu  bolnavi, camera pentru asistente medicale, pentru medici, oficiu, toaleta, baie, hol, sala de tratament si alte incaperi in functie de specificul sectiei (maternitate, urologie, chirurgie  etc). Sectiile sunt grupate astfel: interne, chirurgie, pediatrie, obstretica-ginecologie, otorino-laringoscopie, oftalmologie, urologie, etc. In spitalele mari, sectia de boli interne se diferentiaza mai departe: cardiologie, gastro-enterologie, hematologie, pneumologie, boli endocrine etc. -serviciile de diagnostic si tratament – sunt parti componente fara paturi ale spitalului care servesc toate sectiile. Numarul lor este in functie de marimea, profilul specialitatii si categoria de ierarhizare a spitalului, existenta lor fiind obligatorie numai in parte pentru toate spitalele. In general se gasesc  urmatoarele servicii de diagnostic si tratament: serviciul de radiologie sifizioterapie; laboratorul de  analize medicale; laboratorul de explorari functionale; punctul de transfuzie; farmacie; serviciul central de sterilizare; serviciul de cultura fizica medicala;  serviciul de anatomie patologica si prosectura; laboratorul de medicina experimentala. -serviciile administrative-gospodaresti – asigura baza materiala a activitatii medicale, fiind una din conditiile importante pentru functionarea spitalului. Aceste servicii
cuprind: serviciul administrativ, serviciul tehnic de intretinere si reparatii; spalatoria; sectia bloc alimentar.
2. ASPECTE ALE ETICII PROFESIONALE IN MESERIA DE INFIRMIER(A)
GENERALITATI:
Etica medicala reprezinta un ansamblu de reguli de  conduita al profesionistilor din domeniul sanatatii, fata de pacientii lor. Etica medicala este strâns legata de deontologie,  morala si de stiinta.
Biroul Regional pentru Europa din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.),
decretează, referitor la drepturile pacientului, după cum urmează:
a)  Orice persoană are dreptul de a fi respectată ca fiinţă umană.
b)  Orice persoană are dreptul la autodeterminare.
c)  Oricine are dreptul la integritate fizică şi mentală şi la securitatea persoanei sale.
d)  Oricine are dreptul de a pretinde respectarea intimităţii sale.
e) Oricine are dreptul la respectarea valorii sale  morale  şi culturale precum  şi a
convingerilor sale filozofice.
f)  Oricine are dreptul la o protecţie corespunzătoare a sănătăţii asigurată prin măsuri
preventive şi curative care urmăresc atingerea nivelului personal optim de sănătate.
     
3. NORME DE IGIENA IN UNITATILE SANITARE
3.1 Definitii. Notiuni generale
Igiena este ramura a medicinii care studiaza mijloacele de pastrare a sanatatii si de prevenire a bolilor sau - ansamblul de reguli si de masuri menite sa apere sanatatea. Igiena se realizeaza prin: curatare, dezinfectie, dezinsectie si deratizare. 4Curatarea reprezinta suma operatiilor prin care murdaria (praf, resturi alimentare,
etc.) este indepartata de pe diverse suprafete de lucru, utilaje, ustensile, pereti, podele. Curatenia se face pe toata durata lucrului, ori de  cate ori este necesar (nu doar la inceputul sau sfarsitul activitatii).  Dezinfectia reprezinta procedura de distrugere a microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafete (inclusiv tegumente), utilizandu-se agenti fizici si/sau chimici.
    Dezinfectia are 2 etape:
1) Dezinfectia profilactica  - se face in mod preventiv pe obiecte, in sali publice, etc.
 2) Dezinfectia in focar care cuprinde:
-dezinfectia curenta – se  face la patul bolnavului, pe toata durata spitalizarii (pat,
noptiera, obiecte, lenjerie);
-dezinfectia terminala – este efectuata dupa vindecarea sau decesul unui bolnav
care a suferit de o boala infectioasa.
Metode de dezinfectie:
-metode mecanice: stergerea si maturarea umeda, aerisirea, spalarea, fierberea.
-metode fizice: caldura uscata care se face prin flambare (trecerea unui obiect
prin flacara), calcarea cu fierul de calcat, arderea, caldura umeda – fierberea si calcarea
umeda cu fierul incins.
          -metode chimice (hipocloriti, formol, etc).
Decontaminarea  este introducerea in solutie dezinfectanta (imersie) a tuturor obiectelor, instrumentelor murdare, sau contaminate cu produse biologice.  Asepsia este lupta contra infectiei in tesuturile vii. Reprezinta absenta tuturor germenilor microbieni, a tuturor elementelor susceptibile de a produce o infectie.
In patologie se spune despre o leziune ca este aseptica atunci cand nu este produsa din cauza unor microbi si evolueaza fara complicatii infectioase, exemplu necroza aseptica.  In chirurgie – antisepsia este totalitatea masurilor prin care se realizeaza distrugerea germenilor prezenti intr-o plaga, pe tegumente sau in mediu, fiind o metoda curativa. Sterilizarea este ansamblul de metode fizico-chimice de distrugere a tuturor
germenilor patogeni sau saprofiti.   Dezinsectia este operatia de distrugere a insectelor daunatoare (transmitatoare de boli) cu ajutorul unui insecticid.
  Deratizarea este operatia de starpire a soarecilor si sobolanilor prin otravire cu substante chimice sau culturi microbiene.
          3.2  Prevenirea infectiilor nosocomiale
    Infectia nosocomiala este orice infectie contractata in timpul spitalizarii, la un pacient care a fost internat pentru alta boala. Pacientii cei mai expusi la astfel de infectii sunt cei cu acte chirurgicale din ce in ce mai
grele si invazive, care constituie porti de intrare pentru infectii (sonde vezicale, catetere vasculare, ventilator artificial, etc).
Frecventa aparitiei acestor infectii este variabila, dupa tipul ingrijirilor acordate:
-mai ridicata in serviciile de ingrijire intensiva, de reanimare; 5
-dupa durata spitalizarii – mai ridicata in serviciile cu spitalizare indelungata si de
reeducare functionala din cauza prezentei escarelor, sondelor stabile care favorizeaza
infectiile;
-dupa vulnerabilitatea pacientilor – cei care sufera de boli acute grave, care au
organismul fragilizat prin varsta inaintata sau din contra, varsta foarte mica,  cei cu
cancer, cei care sunt internati pentru alcoolism cronic, cu imunosupresie legata de SIDA,
cu imunoterapii anticanceroase sau de grefele de organe.
Agenti patogeni care produc infectii nozocomiale:
-streptococcus  pneumoniae – este un agent important in producerea pneumoniei,
sinuzitei, otitei medii si meningitei, mai rar endocardita, artrita septica, peritonita.    
Alte infectii nozocomiale: infectia tractului urinar, infectiii nozocomiale epidemice,
etc.
Pentru prevenire, este important sa se asigure controlul si supravegherea infectiilor
spitalicesti, pentru a le aduce la niveluri cat mai scazute posibil, in functie de sectorul de
activitate. Aceste niveluri apar ca un indicator al calitatii si securitatii ingrijirilor, precum si
al prestigiului unei institutii (spital curat).
Polii luptei impotriva infectiei intraspitalicesti sunt: o buna formare a personalului de
ingrijire, o strategie de prevenire si control a infectiilor intraspitalicesti, respectarea
regulilor de igiena spitaliceasca (asepsia sau igiena ingrijirilor in mediul septic).
Metodele de prevenire a infectiilor nozocomiale se adreseaza cauzelor favorizante
sau secundare ale modului de transmitere ale acestor infectii si se refera la:
1) reducerea transmiterii de la om la om (contaminarea prin maini), contaminarea
aerogena, contaminarea prin contact – politica vestimentara;
2) conceptia arhitecturala a spitalului (organizarea spatiului si timpului, circulatia
persoanelor, circulatia materialelor si obiectelor);
3) suprimarea contaminarii prin materiale si instrumente (dezinfectia,
decontaminarea, asepsia si sterilizarea);
4) asanarea (imbunatatirea) regulata si sistematica a mediului ambiant
(decontaminarea zilnica, dezinfectie cu formol sau cu ultraviolete).
Contaminarea prin maini
 Mâinile reprezinta cea mai rapida cale de transmitere a infecțiilor, astfel încât, în unitățile spitalicești spălatul pe mâini este absolut obligatoriu inainte si  după orice procedură realizată de catre personalul medical. S-a demonstrat  științific că o igienătemeinică a mâinilor reduce considerabil răspândirea bacteriilor în spitale. Doctorii, asistentii medicali, infirmierii, întregul personal medical pot să își contamineze mâinile doar făcând lucruri extrem de simple precum: luând tensiunea sau pulsul pacientului, atingând pacientul sau așternuturile acestuia, atingând echipamentul din spital. Odată cu apariția microbilor rezistenți la antibiotice, ceea ce noi numim astăzi igiena mâinilor, care include atât spălatul pe mâini, cât și folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool, a avut parte de o revenire impresionantă în instituțiile de sănătate din întreaga lume. Studiile din
ultimii ani au arătat că, în timp ce se îngrijesc de pacienți, membrii personalului din spitale se spală pe mâini doar în 40-60% dintre cazurile în care ar trebui să o facă. Aceste cifre sunt alarmante având în vedere că acum știm că infecțiile se transmit de cele mai multe ori prin contact direct. Spalarea mainilor este cea mai importanta procedura de prevenire a infectiilor, a contaminarii si diseminarii agentilor microbieni in spital.
Tehnica corecta de spalare a mainilor trebuie sa fie cunoscuta si aplicata de intreg personalul.
Clasic sunt cunoscute trei nivele de decontaminare a mâinilor:
 1. Spălarea simpla a mâinilor – igienica.
 2. Antiseptica (dezinfectarea) – igienică.  6
 3. Antiseptica (dezinfectarea) – chirurgicală.
Flora microbiana de pe maini este de doua tipuri:
 -tranzitorie:
-colonizeaza stratul superficial al pielii si este  indepartata prin spalarea
simpla;
-este reprezentata de microorganismele care sunt cel mai frecvent asociate
cu infectiile nozocomiale;
-este dobandita de personalul in contact cu pacientul sau cu o suprafata
contaminata din mediu.
-rezistenta:
-este atasata de straturile profunde ale pielii;
-este mult mai rezistenta la indepartare;
-este reprezentata de microorganismele care sunt mai putin asociate cu infectii.  
Spalarea mainilor se efectueaza de fiecare data in urmatoarele circumstante (sunt
reguli atat general valabile cat si reguli special valabile la locul de munca):
La intrarea in serviciu si la parasirea locului de munca.
La intrarea si la iesirea din salonul bolnavilor.
Inainte si dupa ingrijirea fiecarui bolnav.
Inainte si dupa aplicarea fiecarui tratament.
Inainte si dupa efectuarea de interventii si proceduri invazive.
Dupa scoaterea manusilor de protectie.
Dupa scoaterea mastii folosite la locul de munca.
Dupa folosirea batiste.
Dupa folosirea toaletei.
Dupa activitati administrative si gospodaresti.
     Tehnica corecta de spalare a mainilor este urmatoarea:
- Se indeparteaza bijuteriile si ceasul.
- Unghiile trebuie sa fie taiate scurt.
- Se deschide robinetul de apa si se umezesc mainile.
- Se pune in palma o doza de sapun (obisnuit sau antiseptic, dupa caz).
- Sapunirea cu grija (pana deasupra articulatiei pumnului) astfel:
1. palmele intre ele – extremitatile degetelor;
2. fata palmara a mainii stangi peste fata dorsala a mainii drepte si invers;
3. palmele intre ele avand grija la spatiile interdigitale;
4. palmele intre ele cu degetele flectate, incrucisate;
5. prin rotatie, degetul mare stang cu mana dreapta si invers;
6. prin rotatie palma stanga cu degetele stranse ale mainii drepte si invers;
- Clatire abundenta cu apa calda.
Dezinfectia igienica a mainilor se face cu solutii antiseptice din dotare, respectand
timpul de contact recomandat de producator.
Contaminarea prin contact
 Mijloacele de prevenire sunt simple, dar deosebit de importante, si pot fi sintetizate
in doua cuvinte:  politica vestimentara. De modul corect sau incorect de folosire a
echipamentului de protectie depinde daca vom contribui la micsorarea sau marirea
frecventei infectiilor.
Uniforma (halat, boneta, pantofi, masca) este purtatoare si cale de transmitere
pentru germenii care se inmultesc rapid la temperatura mare si umiditate crescuta. 7
Numarul germenilor cresc de la o zi la alta, in special in serviciile septice si de reanimare,
unde se recomanda schimbarea halatului zilnic sau cat de des este posibil.
De asemenea, schimbarea obligatorie a halatului cand s-a murdarit, in special cu
produse biologice (sange, urina, bila, etc). Schimbarea uniformei dupa actiuni riscante, cu
risc infectios, schimbarea uniformei cand se intra in servicii cum ar fi (terapie intensiva,
prematuri, copii nou-nascuti, izolare, bloc operator).
Contaminarea aerogena – riscul de contaminare prin aer este redus, ceea  ce
inseamna ca vom considera aerul permanent curat, toate zonele fiind expuse poluarii si in
consecinta infectiilor nozocomiale.
Ca metoda de “tratament” se utilizeaza:
-filtrarea aerului (fara praf si fara germeni in suspensie, datorita  perfectionarii
filtrelor);
-asepsia aerului – care completeaza filtrarea sau o inlocuieste cand aceasta nu
exista. Aseptizarea aerului se realizeaza prin:
-vaporizare cu formol – se utilizeaza frecvent pentru ca, o data cu aerul, se
aseptizeaza si mobilierul. Pentru aceasta se tine cont de cablajul camerei, temperatura,
umiditatea mediului ambiant precum si de felul aparatului utilizat.
-ozonizarea – aceasta metoda foloseste ozonul, gaz care are putere foarte mare.
Razele ultraviolete sunt raze germicide folosite in aseptizarea aerului din salile de
operatii, sali de pansamente si radiologie.
-aseptizarea aerului in prezenta omului se realizeaza prin: raze ultraviolete cu
lampi ascunse ochiului printr-un ecran opac, protector, in contact cu o ventilatie
permanenta. Se pot folosi si spray-uri pentru sol.
Izolarea este o metoda cu caracter profilactic prin care se interzice unui bolnav de
a veni in contact cu alte persoane.
Metode de izolare:
-izolare absoluta – se face prin bula – fara nici un contact cu exteriorul, cu aer
steril, flux luminat si personal medical limitat, cu echipament special.
-izolare stricta – formata dintr-o camera speciala cu un pat si un  grup sanitar
propriu, cu materiale proprii.
-izolare in camera cu mai multe paturi, iar distanta dintre paturi sa fie mai mare
pentru afinitatea contagiunii directe.
-izolarea pe pavilioane in care sunt bolnavi cu poarta de intrare aeriana, digestiva
sau cutanata.
          3.3  Uniforma  infirmierului(ei) – ( echipamentul de protectie):
 -este obligatoriu purtarea unui echipament complet de protectie, format din: halat,
boneta, pantofi, masca, botosi;
-trebuie sa fie de culoare alba sau culoarea stabilita de spital,  imaculat, fara pete,
din bumbac (poate fi fiert si sterilizat, absoarbe transpiratia);
-se schimba zilnic sau ori de cate ori este nevoie  (este purtator si cale de
transmitere pentru germenii intraspitalicesti);
-de asemeni, schimbarea halatului este obligatorie cand s-a murdarit, in special cu
produse biologice (sange, urina, materii fecale, etc).
Boneta:
-din bumbac (se sterilizeaza) sau din microfibra (bonetele de unica folosinta);
-trebuie sa acopere in intregime parul;
-la sfarsitul programului se arunca la deseuri nepericuloase;
Pantofii:
-vor fi speciali pentru spital, de culoare alba, silentiosi, (fara tocuri, odihnitori,
comozi);
-cand se intra in serviciile speciale se vor schimba sau proteja cu botosi din fibra
de sticla sau polipropilen (de unica folosinta) sau din panza (se sterilizeaza); 8
-este obligatorie purtarea ciorapilor.
Masca :
-confectionata din polipropilen sau fibra de sticla foarte eficace (~ 5 ore) chiar daca
este uda. Masca de hartie este eficace ~ 30 minute pentru ca se uda si se deterioreaza.
-masca trebuie sa acopere nasul si gura; dupa folosire, masca se arunca la deseuri
infectioase;
-masca nu se tine in buzunar;
-spalatul pe maini este obligatoriu dupa scoaterea mastii.
Observatii:
1) In blocul operator este interzisa parasirea salii cu echipamentul specific de sala
(halat, manusi, masca, botosi), acest echipament se scoate la iesirea din sala de operatii
si va urma circuitul specific al materialului  utilizat.
2) Oficianta  trebuie sa poarte echipamentul adecvat care va fi schimbat ori de cate
ori este nevoie, de preferinta zilnic si sa poarte  boneta si masca in timpul distribuirii
alimentelor.
3.4  Curatenia, dezinfectia si igiena in blocul alimentar
Personalul blocului alimentar (oficiantele) vor respecta urmatoarele:
-Nivel ridicat de igiena personala corporala.
-Sa poarte echipament adecvat care va fi schimbat ori de cate ori este nevoie, de
preferinta zilnic.
-Sa practice cu regularitate igiena mainilor – obligatoriu la intrarea in serviciu si
dupa folosirea grupului sanitar.
-Sa respecte tehnica corecta si recomandarile privind igiena mainilor.
-Sa poarte boneta, masca si manusi in timpul distribuirii alimentelor.
In oficiul alimentar:
          -Nu trebuie sa se admita accesul persoanelor straine (insotitori, alte categorii de
personal, in afara interesului de serviciu), prezenta animalelor.
-Este interzisa curatenia uscata (maturare, aspirare uscata).
-Trebuie sa spele si sa dezinfecteze pavimentul de cel putin trei ori pe zi, utilizand
un dezinfectant si detergentul din uz.
-Trebuie sa spele si sa dezinfecteze suprafetele de lucru (masa, chiuveta, vase
etc) folosind  un dezinfectant de suprafete in uz.
-Trebuie sa doteze chiuveta de spalat mainile cu sapun lichid si prosop de hartie
de unica utilizare si sa mentina curatenia si buna functionare a dozatorului de sapun.
-Sa dezinfecteze periodic chiuvetele de vase si maini.
-Sa efectueze dezinsectia ori de cate ori este nevoie (cand este sesizata prezenta
insectelor vectoare (muste, gandaci, etc).
-Vesela se dezinfecteaza prin imersie, se dezinfecteaza dupa fiecare utilizare;
tetinele mai intai se spala, apoi se dezinfecteaza si dupa aceea se fierb 30 minute la 100
grade.
-Echipamentele (aragaz, frigider, cuptor, etc) se mentin in perfecta stare de
functionare, spalate si dezinfectate ritmic.
-Recipientele port – deseu se mentin in buna stare  de functionare si curate,
evacuindu-le ritmic, urmand circuitul deseurilor menajere din spital conform protocolului
de deseuri.
-Dezinfecia ciclica: saptamanal se efectueaza curatenia generala si dezinfectia
oficiului, consemnandu-se aceasta operatiune in graficul de dezinfectie de pe sectie.
                   9
4. CIRCUITUL LENJERIEI IN SPITAL
Colectarea lenjeriei
-La colectarea lenjeriei murdare, infirmiera trebuie sa isi puna manusi.
 -Colectarea lenjeriei de pat si de corp, utilizate, va fi facuta in saci curati, care se
inchid la gura, imediat dupa colectare.
 -Se interzice scuturatul sau oricare alta manipulare a lenjeriei (sortare, numarare a
rufariei murdare) in saloane sau spatii de circulatie. Aceste operatiuni se fac numai in
camera de numarare – sortare a spalatoriei.
 -Rufaria de pat si de corp provenita de la sectiile de contagioase, dermatovenerice, TBC, de la bolnavii septici precum si cea murdarita cu sange sau produse
patologice, va fi colectata si spalata separat.
 -Asigurarea de lenjerie de pat si de corp sterile, la fiecare schimbare pentru nounascuti si bolnavi cu mare receptivitate (cei cu transplante de organe). Aceasta lenjerie se
depoziteaza separat de lenjeria curata.
 -Lenjeria curata se depoziteaza separat, in spatii aerate, ferite de praf si umezeala
si de posibilitati de contaminare prin insecte si rozatoare.
 -Manipularea lenjeriei in depozit se face numai de personalul special destinat
pentru aceasta activitate.
 -Transportul lenjeriei curate de la depozit in sectii, se face in saci curati pe un
traseu bine stabilit.
Circuitul materialului moale :
-dupa utilizarea materialului moale (campuri, halate, manusi), acesta se colecteaza
in saci speciali si este transporat la spalatorie;
-materialul curat se aduce de la spalatorie in saci curati si va fi impachetat in
spatiul special destinat, in vederea sterilizarii;
-sacii cu material moale curat, nu va fi depozitat direct pe pavimente.
         
5. CIRCUITUL SI TRANSPORTUL DESEURILOR:
Se colecteaza la locul de producere pe categorii (deseuri periculoase, deseuri
nepericuloase).
Dintre deseurile periculoase fac parte:  
deseuri anatomice (parti anatomice, material biopsic);
deseuri infectioase (care contin sau au venit in contact cu sangele sau alte
fluide ale organismului exemplu: seringi, perfuzoare, recipienti care au continut
sange sau alte fluide organice, campuri operatorii, manusi si alte materiale de
unica folosinta, comprese, pansamente si alte materiale contaminate,
membrane de dializa, pungi de urina, material de laborator folosite, etc);
deseuri intepatoare-taietoare: ace, ace cu fir, catetere, seringi cu ac, branule,
lame de bisturiu, pipete, sticlarie de laborator, sticlarie sparta sau care a venit
in contact cu sangele – aceste  deseuri se considera infectioase;
deseuri chimice si farmaceutice: reactivi de laborator, medicamente expirate, etc .
Deseuri nepericuloase – asimilabile celor menajere: ambalajele materialelor sterile,
flacoanele de perfuzie, gipsul, hartia, resturile alimentare, saci, ambalaje de plastic,
recipienti de sticla – daca  nu au venit in contact cu sangele si alte fluide biologice;
5.1 Transportul deseurilor
          In interiorul unitatii, se realizeaza cu carutul sau in saci – atunci  cand cantitatile de
deseuri colectate nu sunt mari. Sacii mari colectori si de transport pentru deseurile 10
periculoase sunt rezistenti, de culoare galbena si sunt inscriptionati cu pictograma pericol
biologic.
Transportul deseurilor se face pe un circuit separat de cel al bolnavilor si al
vizitatorilor.
Orele de colectare si de transport ale deseurilor sunt stabilite de catre sectii.
6.  INGRIJIRILE DE BAZA ACORDATE PACIENTILOR
6.1. Toaleta generala a pacientilor
Obiectivele procedurii: asigurarea starii de igiena si confort a pacientului precum si
a demnitatii acestuia.
Mentinerea tegumentelor in stare de curatenie are ca scop principal, prevenirea
aparitiei leziunilor cutanate.
Reguli de baza:
-informati si explicati pacientului procedura, obtinand astfel consimtamantul si
preferintele sale in legatura cu igiena;
-apreciati starea generala a bolnavului, pentru a evita o toaleta prea lunga, prea
obositoare;
-verificati temperatura din salon, sa fie peste 20  C;  ͦ
-inchideti geamurile si usa evitand astfel curentii de aer;
-asigurati intimitatea bolnavului asezand paravanul;
-temperatura apei controlata cu termometrul de baie , sa fie intre 37  -ͦ 38 ͦ C;
-pregatiti in apropriere materialul necesar toaletei, schimbarii lenjeriei patului si a
bolnavului;
-faceti toaleta pe regiuni, dezvelind numai suprafetele necesare si acoperindu-le
imediat dupa terminare;
-bolnavul se va dezbraca complet si se va acoperi cu cearceaf si patura;
-se muta musamaua si aleza de protectie, in functie de regiunea care se spala;
-ordinea in care se face toaleta -  spalat, clatit, uscat;
-etapele toaletei: se va respecta urmatoarea succesiune: se incepe cu fata, gatul si
urechile, apoi bratele si mainile, partea anterioara a toracelui,abdomenul, fata anterioara
a coapselor, se intoarce bolnavul in decubit lateral si se spala spatele, fesele si fata
posterioara a coapselor, din nou in decubit dorsal, se spala gambele si picioarele,
organele genitale externe, apoi ingrijirea parului si toaleta cavitatii bucale;
-se sapuneste si se clateste cu o mana ferma si cu miscari line, circulare, pentru a
favoriza circulatia sanguina;
-apa calda sa fie din abundenta, schimbata de cate ori este nevoie;
-se insista la pliuri, sub sani, la maini si in spatiile interdigitale, la coate si axile;
-se mobilizeaza articulatiile in toata amplitudinea lor si se maseaza zonele
predispuse escarelor;
-uscarea se face prin tamponare (nu frecare) cu prosopul usor incalzit.
Toaleta pe regiuni a pacientului imobilizat la pat permite examinarea tegumentelor
si observarea unor modificari (inrosirea, iritatia  tegumentului, echimoze, escare, etc) si
luarea unor masuri terapeutice.
Pentru activarea circulatiei sanguine, dupa spalarea intregului corp, se frictioneaza
cu alcool mentolat, indeosebi regiunile predispuse la escare.
De evitat in timpul baii pe regiuni a pacientului imobilizat la pat, udarea aparatului
gipsat, a pansamentelor.
La pacientii la care starea de sanatate permite, incurajati-i sa se spele singuri
asigurandu-le independenta, ajutandu-i la nevoie si tinandu-i sub supraveghere pe toata
durata procedurii.
6.1.2 Ingrijirea ochilor
Obiective: prevenirea infectiilor oculare prin indepartarea secretiilor. 11
Procedeul se aplica mai ales la pacientii comatosi  sau paralizati la care este
necesara indepartarea in mod regulat a secretiilor  oculare (datorita reflexului de clipire
abolit, ochii raman deschisi, corneea se usuca, secretiile se aduna in special la nivelul
unghiului intern al ochiului).
Reguli de baza:
-se folosesc manusi sterile;
-se indeparteaza secretiile, crustele aderente de gene si pleoape de la comisura
externa spre cea interna prin stergere usoara cu ajutorul unui tampon steril  imbibat in ser
fiziologic (cate un tampon steril pentru fiecare ochi), procedeul repetandu-se pana cand
pleoapele sunt curate;
-pentru a mentine ochii umeziti aplicati pe pleoape cate un pansament steril
imbibat in ser fiziologic, acesta fiind schimbat ori de cate ori este nevoie.
6.1.3 Ingrijirea mucoasei nazale
Obiective: prevenirea aparitiei leziunilor mucoasei nazale si mentinerea
permeabilitatii cailor respiratorii superioare.
Reguli de baza:
-pacientul se aseaza in decubit dorsal;
-se informeaza pacientul si este rugat sa nu miste capul;
-dupa ce imbracati manusile de unica folosinta, se  curata fiecare fosa nazala cu
cate un tampon steril imbibat in ser fiziologic cu miscari usoare de rotatie fara sa apasati;
-nu folositi acelasi tampon imbibat cu ser fiziologic pentru ambele narine;
-daca sunt foarte aderente crustele de mucoasa nazala tamponul se umezeste cu
apa oxigenata in loc de ser fiziologic;
-la pacientii cu sonde nazogastrice, nazofaringiene, de oxigenoterapie manevrele
se efectuaza sub supravegherea asistentei si constau in urmatoarele etape: se dezlipeste
banda adeziva cu care este fixata sonda, retrageti  sonda 5-6 cm, se curata sonda de
urmele adezivului de la banda cu un tampon imbibat in alcool sanitar, se curata crustele
de la nivelul fiecarei narine cu un tampon imbibat in apa oxigenata, se reintroduce sonda
(tot cu 5-6 cm) apoi se refixeaza cu banda adeziva  si se controleaza permeabilitatea
sondei de catre asistenta.
6.1.4. Ingrijirea urechilor
Obiective: mentinerea starii de curatenie a pavilonului urechii si a conductului
auditiv extern prin indepartarea depozitelor fiziologice (cerumen, tegument descuamat) si
a celor patologice unde este cazul.
Reguli de baza:
-se aseaza pacientul in decubit dorsal, cu capul usor rotat spre dreapta pentru
curatarea urechii stangi, respectiv capul rotat spre stanga, daca se curata urechea
dreapta;
-se curata pavilionul auricular cu cate un tampon uscat de detritusurile formate din
cerumen si tegument descuamat, executand miscari blande de rotatie;
-se curata fiecare ureche cu tampoane separate;
-se spala pavilonul auricular si regiunea retroauriculara cu cate un tampon nesteril
imbibat in apa calduta pe care se toarna o picatura de sapun lichid apoi se limpezeste cu
apa calduta din abundenta, avand grija sa nu intre in conductul auditiv extern si se usuca
cu prosopul;
-curatarea conductului auditiv extern se face cu un tampon steril imbibat in apa
oxigenata care se introduce, avand grija sa nu se depaseasca limita de vizibilitate, se
usuca tot cu un tampon steril uscat.
6.1.5. Ingrijirea cavitatii bucale
Obiective: prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare si a infectiilor bucale prin
reducerea placii bacteriene. 12
Reguli de baza:
-pozitiile in care poate fi asezat bolnavul in functie de patologie sunt: sezand sau
decubit lateral cu capul usor rotat si ridicat pe o perna;
-materialele necesare: periuta de dinti personala, pasta de dinti, pahar de apa de
unica folosinta, tavita renala, prosop, musama, apa de gura si ata dentara daca acestea
sunt solicitate;
-asezarea pacientului in pozitia adecvata starii sale de sanatate;
-sustineti tavita renala sub barbia pacientului, asezata pe perna acoperita de
musama si prosop;
-la pacientii constienti si la care starea de sanatate permite, serviti pacientul pe
rand cu periuta de dinti, pasta de dinti, pahar cu  apa, prosop, incurajandu-l sa isi faca
toaleta bucala singur;
-pentru pacientul inconstient – se introduce deschizatorul de gura intre arcadele
dentare, va puneti manusile, se sterge limba, bolta palatina, suprafata interna si externa a
arcadelor dentare cu tampoane imbibate in glicerina boraxata, cu miscari dinauntru in
afara. Se sterg dintii cu alt tampon, la sfarsit se ung buzele cu o crema hidratanta.
-la pacientii care prezinta proteza dentara, aceasta se va scoate cu ajutorul unui
tifon printr-o miscare de anterior si in sus, se va spala cu periuta si pasta de dinti si se va
pastra intr-un pahar cu apa, de preferinta pahar mat – daca pacientul este constient, il
serviti cu apa de gura iar daca este inconstient, badijonati cavitatea bucala cu un tampon
cu glicerina boraxata.
6.1.6. Ingrijirea unghiilor
Obiective: obtinerea unui aspect ingrijit al bolnavului, evitarea leziunilor de grataj.
Reguli de baza:
-pacientul se aseaza in decubit dorsal;
-introduceti mana/piciorul in lighianul cu apa calduta si sapun pentru aproximativ 5
minute apoi asezati pe un prosop mana/piciorul, timp in care introduceti in lighian
mana/piciorul controlateral;
-se taie cu mare atentie unghiile avand grija sa evitati lezarea tesuturilor adiacente
(risc de panaritiu) apoi se pilesc;
-unghiile de la picior se taie „pe drept”, nu se umbla la colturi pentru a evita riscul
de aparitie a unghiei incarnate;
-fragmentele rezultate se strang intr-a aleza sau prosop;
-se dezinfecteaza materialele folosite (forfecuta, pila de unghii).
6.1.7.Ingrijirea parului
Obiective: mentinerea unui aspect placut, a igienei precum si pastrarea demnitatii
si starii de bine a pacientului.
Reguli de baza:
-parul se spala o data pe saptamana la pacientii indelung spitalizati;
-materiale: pieptene/perie personala; prosop, aleza, sampon, lighian cu apa calda,
galeata pentru apa folosita, uscator de par, manusi;
-temperatura in salon trebuie sa fie peste 20 ͦ C;
-tehnica: se pregateste patul si se protejeaza cu musama si aleza; se umezeste
parul, se samponeaza, se maseaza usor pielea capului cu pulpa degetului, se spala de
doua trei ori, se limpezeste parul din abundenta, se acopera cu prosopul uscat. Se usuca
parul, se piaptana cu blandete.
-obiectele folosite se dezinfecteaza.
6.1.8.Ingrijirea regiunii ano-genitale
Obiective: evitarea infectiilor genito-urinare, a mirosurilor neplacute, pastrarea starii
de bine si a demnitatii pacientului. 13
Reguli de baza:
- se informeaza pacientul asupra procedurii si se obtine consimtamantul daca
acesta este constient;
-i se asigura intimitatea (paravan), se pregateste patul cu musama, aleza;
-se aseaza pacientul in pozitie ginecologica;
-se inmaneaza o plosca/urinarul pentru a-si goli vezica urinara;
-pacientul ramane in pozitie ginecologica cu alta plosca curate, asezata  sub
regiunea sacrata;
-tehnica – se imbraca manusa de cauciuc, apoi cea de baie; se spala regiunea
dinspre simfiza pubiana spre anus, turnand apa si sapun lichid. Se limpezeste din
abundenta, se scoate plosca, se usuca regiunea genitala, anala, pliurile, se pudreaza cu
talc pliurile; spalarea organelor genitale externe se face cu tampoane de vata montate pe
pensa portampon; la barbat se decaloteaza glandul de preput si se spala cu apa si sapun
apoi se clateste cu apa din abundenta si se recaloteaza glandul.
Observatie: trebuie evitata contaminarea regiunii genitale cu microorganisme din
regiunea anala, prin miscari de spalare dinspre anus spre simfiza pubiana.
6.2 Schimbarea  lenjeriei de pat si de corp
Patul este mobilierul cel mai important din salon,  aici petrecandu-si bolnavul
majoritatea timpului de spitalizare. Patul trebuie  sa fie comod, de dimensiuni potrivite,
usor de manipulat si usor de curatat, pentru ca ingrijirile, investigatiile si tratamentele
aplicate sa nu fie impiedicate.
Accesoriile patului:  
-salteaua – confectionata dintr-o singura, din doua  sau trei bucati, din burete,
material plastic – care se curata si se dezinfecteaza mai usor;
-perna;
-patura;
-lenjeria – 2 cearceafuri (sau un cearceaf si un plic), fata de perna, o aleza,
musama.
Este bine ca lenjeria de pat sa aiba cat mai putine cusaturi.
6.2.1  Schimbarea lenjeriei de pat neocupat (fara pacient):
Materiale necesare: cearceaf de pat, cearceaf de patura (plic), fata de perna,
patura, perna, aleza, musama (sau un material impermeabil), manusi de unica folosinta,
sac pentru lenjeria murdara, carucior pentru lenjerie.
Efectuarea procedurii: se verifica materialele alese si se transporta in salon pe
caruciorul pentru lenjerie. Se indeparteaza lenjeria murdara si se introduce in sacul
special pregatit, spalati-va pe maini apoi imbracati manusile. Efectuati in ordinea
urmatoare: intindeti cearceaful pe toata lungimea patului fixandu-l la capete si pe partile
laterale adanc sub saltea fara sa lasati cute; pozitionarea musamalei sau a materialului
impermeabil deasupra saltelei; deasupra musamalei se intinde aleza avand grija sa nu
aiba cute; intindeti cearceaful plic  in  lungimea  patului si peste el patura; introduceti
patura in cearceaful plic si fixati-i colturile; rulati patura astfel infasata sub forma de
armonica sau aranjati colturile in forma de plic; puneti la capatul patului perna infasata. La
sfarsit, nu uitati sa reasezati noptiera pe locul ei de langa pat, scoateti sacul de rufe
murdare din salon, aerisiti salonul, indepartati manusile si spalati-va pe maini.
6.2.2  Schimbarea lenjeriei de pat ocupat (cu pacient imobilizat):
         Explicati pacientului procedura si modul de desfasurare, inofensivitatea procedurii
precum si contributia sa la realizarea procedurii.  Schimbarea lenjeriei se va efectua
intotdeauna dupa toaleta pacientului. La schimbarea lenjeriei trebuie sa participe doua
persoane iar alegerea metodei de schimbare a lenjeriei de pat, se face in functie de
pozitia in care poate fi asezat pacientul ( limitele sale de mobilizare). 14
a) La pacientul care se poate ridica in pozitie sezanda (se foloseste schimbarea in
latime)
-Materialele necesare sunt aceleasi ca la schimbarea lenjeriei de pat neocupat.
-Efectuarea procedurii: se verifica materialele si  se transporta in salon; rulati
cearceaful de pat pe dimensiunea mica (in latime),  rularea se face impreuna cu
musamaua si aleza daca pacientul necesita; scoateti marginile cearceafului murdar de
sub saltea; acoperiti pacientul si ridicati-l in pozitie sezanda la marginea patului, rugand
ajutorul sa sprijine pacientul pe toata durata efectuarii procedurii; indepartati perna si
rulati cearceaful murdar pana aproape de pacient; pozitionati cearceaful curat la capatul
patului apoi derulati-l aproape de cel murdar, fara sa intre in contact cu acesta; schimbati
fata de perna si asezati-o pe pat la capat apoi culcati pacientul in decubit dorsal; rugati
ajutorul sa ridice impreuna cu dvs bazinul pacientului astfel incat sa ridicati cearceaful
murdar si sa il rulati in continuare pe cel curat;  ridicati in acelasi mod si picioarele
pacientului pana cand cearceaful murdar a fost indepartat iar cel curat a fost rulat in
intregime. Fixati colturile cearceafului curat si marginile laterale sub saltea. Daca
pacientul necesita musama si aleza, acestea sunt rulate odata cu cearceaful.  Introduceti
patura in cearceaful plic si acoperiti bolnavul.
b)  La pacientul care nu se poate ridica (se foloseste schimbarea in lungime)
-Materialele necesare sunt aceleasi ca la schimbarea lenjeriei de pat neocupat.
-Efectuarea procedurii: se verifica materialele si  se transporta in salon; rulati
cearceaful de pat pe dimensiunea mare (in lungime), rularea se face impreuna cu
musamaua si aleza tot in lungime; spalati-va mainile si imbracati manusile, scoateti
marginile cearceafului murdar de sub saltea, intoarceti pacientul in decubit lateral (ajutorul
trebuie sa il sprijine la nivelul umerilor si la nivelul genunchilor), trageti perna, rulati
cearceaful murdar pana aproape de pacient si derulati cearceaful curat avand grija sa fie
bine pozitionat pentru a putea fi fixat la capete si pe laturi, aduceti pacientul in decubit
dorsal apoi in decubit lateral de partea opusa, ajutorul sprijinindu-l in continuare la nivelul
umerilor si genunchilor, puneti perna infasata sub  capul pacientului, continuati rularea
cearceafului murdar si derularea celui curat, aduceti pacientul in decubit dorsal;
introduceti bine cearceaful curat si fixati-l la capete si la margini avand grija sa nu existe
cute, schimbati cearceaful plic de la patura si acoperiti bolnavul. Lenjeria murdara se
introduce in sac.
Asezati pacientul in pozitia comoda sau in cea recomadata de catre medic.
Scoateti sacul de rufe murdare, aerisiti salonul, indepartati manusile si spalati-va pe
maini.
6.2.3 Schimbarea lenjeriei de corp la pacientul imobilizat:
Obiectivele urmarite sunt in primul rand : mentinerea starii de igiena si confort a
bolnavului, prevenirea escarelor de decubit, mentinerea tonusului psihic si a demnitatii
acestuia. Inainte de inceperea procedurii se informeaza pacientul, explicandu-i procedura
si necesitatea acesteia si mai ales se obtine consimtamantul acestuia sau a familiei.
Materiale: pijama curata si incalzita, sac pentru lenjeria murdara, manusi de unica
folosinta.
Etapele procedurii: informati si explicati pacientului procedura, asigurati intimitatea
bolnavului (puneti paravanul), spalati-va pe maini si puneti-va manusile, la pacientul care
poate sa stea in pozitie sezanda se ruleaza pijamaua de la spate spre ceafa si treceti-o
peste cap, rugand pacientul sa flecteze usor capul, pijamaua se pune in sacul de rufe
murdare, se ia pijamaua curata se ruleaza fiecare maneca imbracand pe rand bratele,
apoi se trece peste capul bonavului care este initial usor flectat (cu barbia in piept) apoi
se deruleaza pijamaua peste trunchiul bolnavului; la pacientii care nu se pot ridica se
intoarce pacientul in pozitie de decubit lateral si se dezbraca bratul eliberat, se intoarce
pacientul in decubit lateral invers si se dezbraca  celalalt brat, se mentine bolnavul in
aceasta poztitie si se ruleaza maneca imbracand bratul liber, se intoarce bolnavul in 15
decubit lateral invers (de unde s-a pornit) se ruleaza si se imbraca bratul celalalt.
Dezbracarea pantalonilor se face ridicand usor regiunea lombosacrata a pacientului, se
trag pantalonii spre picioare apoi se scot, imbracarea se face tragand pantalonii pe
fiecare membru inferior in parte pana aproape de sezut apoi ridicati usor bazinul si rotati-l
usor tragand stanga-dreapta pantalonul sub regiunea fesiera. La final se aseaza pacientul
intr-o pozitie comoda, se acopera cu patura, se scoate din salon sacul cu lenjeria
murdara.
7. CAPTAREA ELIMINARILOR FIZIOLOGICE SI PATOLOGICE
7.1 Captarea materiilor fecale
Scopul procedurii este de a goli continutul ampulei rectale la pacientii imobilizati.
Materiale necesare: plosca, hartie higienica, materiale pentru efectuarea toaletei
locale, musama, aleza, spalarea mainilor pacientului.
Etapele procedurii:
-se explicata procedura bolnavului;
-se izoleaza pacientul cu un paravan;
-se ridica patura de pe bolnav;
-se aseaza pacientul in decubit dorsal cu membrele  inferioare flectate si
dezbracati-l de la brau in jos;
-cel care efectueaza tehnica isi spala mainile si isi pune manusile;
-se protejeaza patul cu musama si aleza;
-rugati pacientul sa ridice bazinul sprijinindu-se  pe calcaie, membrele inferioare
fiind flectate (daca acest lucru nu se poate introduceti o mana sub mijlocul pacientului si
ridicati-l usor ), introduceti plosca sub pacient;
-lasati cateva minute pacientul singur, dupa ce l-ati acoperit cu patura;
-reveniti si indepartati plosca dupa stergerea regiunii;
-efectuati toaleta regiunii ano-genitale apoi imbracati pacientul si acoperiti-l;
-observati aspectul si cantitatea materiilor fecale anuntand asistenta in cazul
aparitiei unor modificari;
-indepartati paravanul si aerisiti salonul;
-plosca se spala, dezinfecteaza dupa fiecare utilizare.
7.2 Captarea urinii
Scopurile procedurii sunt: golirea vezicii urinare la pacientii imobilizati, masurarea
cantitatii de urina, observarea aspectului urinii, a mirosul urinii precum si obtinerea unui
esantion de urina pentru laborator (sumarul de urina). Atentie! Urocultura se preleveaza
in recipiente sterile si numai dupa toaleta locala a bolnavului de la mijlocul jetului urinar.
Materiale necesare: plosca/urinar, hartie igienica  sau fasa nesterila, musama si
aleza pentru protectia patului, manusi de unica folosinta.
Etapele procedurii:
-explicati procedura bolnavului in termini cat mai clari;
-izolati pacientul cu un paravan;
-asezati pacientul in decubit dorsal;
-spalati-va mainile si puneti-va manusile;
-ridicati patura de pe bolnav si dezbracati-l de la brau in jos;
-protejati patul cu musama si aleza;
-introduceti plosca sub pacient sau asezati urinarul intre coapsele pacientului (la
barbati se orienteaza penisul catre plosca sau urinar);
-lasati cateva minute pacientul singur;
-reveniti si  indepartati plosca/urinarul dupa stergerea regiunii genitale, imbracati
bolnavul si acoperiti-l; 16
-observati daca sunt modificari ale urinii atat cantitative cat si calitative si informati
asistentul medical;
-aruncati continutul la toaleta, spalati si dezinfectati plosca/urinarul.
 
8. INGRIJIREA PACIENTILOR CU NEVOI SPECIALE
          Ingrijirea bolnavilor oncologici sau in stari terminale
          Ingrijirile paliative conform definitiei  OMS reprezinta ingrijirea totala si activa a
pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratamentul curativ. Reprezinta una din
sarcinile cele mai grele ale echipei medicale. Scopul ingrijirilor paliative este asigurarea
calitatii vietii pacientului.
Ingrijirea terminala este parte a ingrijirii paliative si se refera la ingrijirea pacientilor
a caror moarte este iminenta si poate interveni in decurs de ore sau zile.
In mare sunt aceleasi ingrijiri ca la pacientii comatosi/inconstienti iar
comportamentul infirmierei fata de acestia trebuie  sa fie intelegator deoarece acesti
bolnavi trec prin stari diferite extrem de rapid (de la socul aflarii diagnosticului, agitatie,
anxietate, frica pana la depresie profunda).